vrijdag 16 december 2011

Breinen achter de Flos Designverlichting

Flos is absoluut één van de topmerken in het designen van verlichting. Het merk werd opgericht in 1962 in Merano, Italië. Vandaag ligt het hoofdkwartier van Flos in Brescia. Het doel van Flos was het brengen van vernieuwing in de wereld van verlichting. Daarvoor werkte het samen met onder andere Achille Castiglioni, Tobia Scarpa, Marcel Wanders, Philippe Starck,… Eigenzinnigheid karakteriseert de verlichting van Flos helemaal. Gedurfde modellen als de Bedside Gun lamp, de Lampadina en de Miniteca zijn hier een bewijs van. Hate it or love it, zou ik zeggen. Feit is wel dat ze dankzij die eigenzinnigheid wel al ettelijke designprijzen gewonnen hebben. Zo kaapten ze al 5 keer de Compasso d'Oro Industrial Design Award weg.

Twee volgens mij toch opmerkelijke designers voor Flos zijn Philippe Starck en Achille Castiglioni. Wat hebben zij zoal gepresteerd in hun designercarrière?

Achille Castiglioni


Achille Castiglioni is één van de basisleggers van het succes van Flos. Hij had een jarenlange ervaring in architectuur. Zo was hij onder andere erkend door het Ministerie van Onderwijs om "Artistiek Design voor de Industrie" te doceren. Aan de Turijnse Faculteit van Architectuur gaf hij jarenlang les en vervolgens werkte hij ook als docent in Milaan. Genoeg nu over zijn opleiding, het belangrijkste zijn de designs. Naast Flos ontwierp hij ondermeer voor Alessi, Ideal Standard en Kartell. 

Zijn bekendste Flos lamp is ongetwijfeld de Arco. Een geweldige staanlamp met een massief marmeren blok als basis. Hij is wel nogal gigantisch voor een lamp, hij is immers 232 cm hoog. Om deze kanjer recht te houden is zo'n marmeren voet zeker en vast nodig.


Flos Arco

De Flos Fucsia vind ik persoonlijk ook een zeer geslaagde lamp. Een mooie serie hanglampen, ideaal voor boven de keukentafel.

Flos Fucsia

De Flos Snoopy, de Flos Lampadina en de Flos Gatto zijn enkele van zijn eigenzinnige designs waarover ik eerder sprak. Het ontwerp van de Lampadina bijvoorbeeld is extreem simpel en brengt ons terug bij de essentie van de lamp. En wanneer ik zeg lamp bedoel ik écht lamp. Oordeel zelf maar of u deze leuk vindt…

Flos Lampadina

Philippe Starck


Binnenhuisarchitect en industrieel designer Philippe Starck verkreeg zijn kennis tijdens zijn opleiding in Parijs. Hij ontwerpt niet enkel lampen voor Flos. Ook voor Alessi, Fossil horloges en Aprilla leverde hij ontwerpen. Gebruiksgemak en nuttigheid staan voor hem voorop. Meestal worden designerproducten gekenmerkt door hun hoge prijs. Dit is iets wat Starck wil doorprikken. Iedereen moet volgens hem van designproducten kunnen genieten.

 De Flos Miss K is bijvoorbeeld één van zijn populairste ontwerpen voor Flos verlichting. De Miss K is een eenvoudig tafellampje dat vrijwel in elk interieur past. Vele van de voor Flos ontworpen modellen beschikken over een ronde lampenkap. Ook de Flos Ktribe, Flos Romeo en Flos Archimoon hebben een ronde lampenkap. Deze zijn betaalbaar in prijs.

Een meer Luxueuze Flos collectie is de Cicatrices de luxe. De prijs ligt daarom ook iets hoger. Op het eerste zicht lijkt de Flos Cicatrices niet echt op een verlichtingsarmatuur, maar eerder op een verzameling vazen op een hangend platform.  Zoals ik eerder al zei: Hate it or love it…

Flos Cicatrices De Luxe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.